Universitetshuset

Toen ik in mijn vorige blog schreef dat ik de kerstmarkt in het slot bezocht had om ook vooral het slot eens van binnen te zien, moest ik denken aan het congres waar ik alweer een maand geleden naar toe ben geweest.

Vanuit het vak vetenskapligt skrivande på svenska moesten we een bezoek brengen aan een aantal lezingen van het congres Svenskans beskrivning. Dat congres van een paar dagen met voornamelijk taalkundige lezingen wordt ieder jaar ergens in Scandinavië gehouden en dit jaar was dus Uppsala aan de buurt.

Bij het uitdelen van het programma in college konden al meteen een aantal interessante lezingen worden omcirkeld, maar eerlijk gezegd viel mijn oog als eerste op de locatie van het congres. De lezingen werden immers gehouden in het hoofdgebouw van de universiteit (Universitetshuset) en dat gebouw (en dan vooral de hal) moet de moeite waard zijn te bezoeken.

Toen ik in september al een bezoekje wilde brengen, bleek het gebouw helaas gesloten te zijn wegens renovatie – net als de universiteitsbibliotheek, waardoor de codex argenteus niet voor publiek zichtbaar is (en dat wordt ie pas weer als ik alweer thuis ben *snik*). Zonder de einddatum van de renovatie te controleren was ik er al min of meer vanuit gegaan dat ik ook met dit gebouw pech had.

Maar toen kwam dus dat heugelijke moment bij het uitdelen van het programma! De renovatie bleek al klaar te zijn en dus konden we daar toch naar binnen. Op de dag zelf was ik al iets eerder het gebouw binnengegaan zodat ik een paar plaatjes kon schieten zonder dat een massa mensen het patroon op de vloer onzichtbaar zouden maken. En bovendien bleek dat er nog broodjes over waren van een … (geen idee wat ze deden, maar ze hadden in ieder geval goede broodjes besteld).

Overigens heb ik heus niet de hele dag naar de patroontjes op de vloer of de cassetten op het plafond zitten kijken. Er zaten zeker een aantal hele leuke lezingen bij. Zo was er een lezing over de verschillende mogelijkheden om een subject in de zin te plaatsen in het Deens en het Zweeds en dan vooral over hoe dat de laatste decennia is veranderd. Maar ook eentje over het gebruik van dialecten in de gedichten van Gustav Fröding en een maar literatuurwetenschappelijke lezing over het gebruik van kerkelijke taal in de werken van Esaias Tegnér.

Voor iedereen die inmiddels gapend achter z’n computerscherm zit: het waren oprecht leuke en interessante lezingen. En voor iedereen die nog steeds niet overtuigd is: er waren er in de pauze ook nog lekkere kanelbullar en na afloop heb ik ook nog een gratis kladblok gescoord! En die had ik inmiddels ook wel weer nodig want voor de opdracht van het vak heb ik aardig door moeten pennen.

 

Het bijzondere patroontje op de vloer

 

Hal van het hoofdgebouw

 

Portaal met Thomas Thorilds: Att tänka fritt är stort, men att tänka rätt är större.

 

Het bijzondere plafond met (heel veel) lichtinval

 

En op de bovengalerij wat oude vriendjes

 

Zeus gooit een balletje naar de andere kant van het gebouw…

 

… maar deze Galliër is iets te druk bezig met sterven om ‘m op te kunnen vangen