Stille zaterdag snoepjes

Het is vandaag stille zaterdag en kennelijk is dat dé dag in Zweden dat supermarkten hun collectie lösgodis (schepsnoep) in de aanbieding doen. Op sommige plekken in Zweden hebben ze zelfs fabriekhallen vol met schepsnoep waar je redelijk goedkoop je lösgodis voor de rest van het jaar in kan slaan, maar helaas heb ik die in Uppsala nog niet kunnen vinden.

Bij de supermarkten ligt de prijs meestal een stuk hoger dan in deze hallen en daarom liet ik deze wand met snoepjes meestal links liggen. Maar nu de hele wand voor de helft van de prijs is, leek het me een goed moment om dat eventjes in te halen. De lokale supermarkt hier om de hoek heeft maar een kleine wand (nog altijd twee, drie keer zo groot als de gemiddelde Kruidvat), maar de ICA stormarknad een kleine drie kilometer verderop heeft een serieuze verzameling en daarom besloot ik vanochtend daar eens heen te gaan.

Na een wandelingetje – die een stuk minder lang duurde dan een paar weken terug toen er nog een bak sneeuw lag (had ik al gezegd dat het een hele week lang niet heeft gesneeuwd!) – kwam ik aan bij Stenhagen. Ik was duidelijk niet de enige die kwam lösgodis halen, want ze stonden er twee rijen dik voor die wand. Toen ik eindelijk een schepje kon pakken, viel mijn oog op een verontrustende mededeling. Bij de stormarknad moet je eerst voor 100 kronor aan boodschappen besteden voordat de actie ook voor jou geldt.

*zucht* Want ik had dus eigenlijk helemaal niets nodig. Maar ja, je zou geen echte Hollander zijn als je niet van dit buitenkansje gebruik maakt en dus ging ik op zoek naar een mandje. Maar ja, volgende week ga ik naar Polen dus het moesten ook nog een beetje houdbare boodschappen zijn. En ik had dus helemaal niets nodig… En bovendien moest ik ook nog terug lopen met al die rotzooi. Dus flessen drank en yoghurt vielen dus eigenlijk al meteen af.

Toen viel mijn oog op een fantastische aanbieding! Blikjes doperwtjes en worteltjes voor de helft van de prijs! Ze hebben overigens niet veel ingeblikte groente in Zweden – of nou ja, dat moet ik herdefiniëren: ze hebben niet veel ingeblikte groente in Zweden met uitzondering van bonen in werkelijk alle kleuren en maten, maar daar loop ik inmiddels niet meer warm voor.

Een deel van mijn bijzondere collectie blikken doperwtjes en worteltjes

Maar op doperwtjes en worteltjes kan je best een paar dagen leven. En als het voor de helft van de prijs is, smaakt het natuurlijk extra goed (dat geldt niet voor die bonen overigens). Want ja, je kunt de Nederlander wel uit Nederland halen, maar Nederland niet uit de Nederlander en dus liep ik uiteindelijk terug met een rugtas vol blikjes doperwtjes en worteltjes terug naar Flogsta.

Oh ja, en met snoepjes natuurlijk want daar kwam ik uiteindelijk voor. Inmiddels had ik alleen zo veel trek gekregen in doperwtjes en worteltjes dat ik amper 100 gram snoepjes gehaald heb. Toch maar mooi 40 cent bespaard! En tig blikjes doperwtjes en worteltjes rijker! Het was een effectieve dag!

En toen ik dan uiteindelijk met een paar kilo blikgroente op mijn nek weer naar huis liep, werd ik toch nog even getrakteerd op een stukje onvervalste lente! Want onderweg kwam ik een moeder-hert met twee van jaar jonkies. Gelukkig had ik mijn fotocamera bij me! Die zat immers onderin mijn tas… Onder de blikjes doperwtjes en worteltjes…

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.