Pelle Svanslös

Nu ik er nog steeds niet in geslaagd ben om een selfie te maken met de beroemdste kat van Flogsta, heb ik besloten maar wat lager in te zetten en voor de beroemdste kat van de stad te gaan. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar het wordt helemaal duidelijk in deze blog.

Uppsala heeft iets met katten. Bijna iedereen heeft hier wel een kat (maar gelukkig zijn er ook heel veel mensen met honden). Onderweg naar de uni kom ik er altijd wel een handje vol tegen en bij de supermarkt zit er eentje die zelfs steeds met iedereen wil knuffelen. Maar er zijn maar twee katten die algemene bekendheid hebben in Uppsala. De eerste is natuurlijk Ingefära die door heel Flogsta geadoreerd wordt. De tweede kat heeft eigenlijk nog niemand ooit in levende lijve gezien want het is de wereldberoemde kat Pelle Svanslös uit de verhalen van Gösta Knutsson.

Knutsson was een student aan de universiteit van Uppsala en werd een paar keer uitgenodigd bij het plaatselijke radiostation. Daar vertelde hij zijn zelfbedachte verhalen over de kat Pelle Svanslös.

Pelle woonde eerst op een boerderij ergens op het platteland en daar is zijn staart afgebeten door een rat. Vandaar dat Pelle sindsdien als Pelle Svanslös (‘Pelle zonder staart’) door het leven gaat. Op een dag is hij in de auto in slaap gevallen en is hij in Uppsala beland. Zijn avonturen in de stad werden dus eerst op de radio verteld, maar zijn later ook uitgewerkt tot boeken, films en zelfs een opera.

En hoewel nog niemand Pelle dus ooit echt in levende lijve is tegengekomen, zijn er toch wat voorzorgsmaatregelen genomen dat Pelle niets overkomt. Zo moeten alle auto’s die voor de universiteitsbibliotheek langsrijden extra opletten bij de speciale oversteekplaats voor Pelle en zijn vriendjes. Ook is er een speciaal huis gebouwd voor Pelle, maar omdat ze daar eigenlijk nooit is wordt het vooral als speeltuin gebruikt voor kinderen.

Hier kan Pelle dus veilig oversteken …
… naar zijn eigen huis met tuin

Bovendien is er in het stadspark een groot standbeeld geplaatst, waarbij Pelle ongeveer de omvang heeft van een tijger. Maar gelukkig voor mij bleef Pelle dus wel rustig staan en kon ik toch mijn felbegeerde kattenselfie maken!

Het beeld in het stadspark
En mijn allereerste kattenselfie!