Minnaar in de Riksdag

Afgelopen vrijdag liep ik samen met mijn zus door het stationstunneltje bij Uppsala. Het was druk. De weekendspits was al in volle gang en iedereen probeerde zo snel mogelijk de trein naar huis te bereiken. Toen wij ons in die drukte zouden vermengen op zoek naar een bus kwam een man op ons aflopen. In zijn rechterhand hield hij een rode roos vast die hij naar ons uitstrekte. Maar zo’n oude toeristentruc kenden we natuurlijk: je neemt een roos aan en vervolgens is je portemonnee nagenoeg leeg.

Maar de man was  volhardend. Toen hij duidelijk probeerde te maken dat de roos niet van hem persoonlijk afkomstig was maar van iemand uit Stockholm, was onze nieuwsgierigheid gewekt en namen we toch allebei een roos aan.

En wie bleek nu onze geheimzinnige minnaar te zijn? Het was niemand minder dan Stefan Löfven, de huidige minister-president van Zweden.

Toch waren we niet echt gevleid… Buiten de meest voor de hand liggende redenen, bleek Löfven ook alleen al in het stationstunneltje bij Uppsala zijn pijlen gericht te hebben op enkele duizenden reizigers. Omdat ons dat toch wel een beetje een vreemde vorm van polygamie zou lijken, besloten wij zijn begeleidend schrijven maar eens te lezen.

En toen werd echt alles duidelijk. Volgend jaar zijn er weer verkiezingen in Zweden en Löfven heeft voor deze verkiezingen kennelijk besloten om al vroeg te gaan scharrelen met een groot charme offensief. Stemmers scharrelen dus …

Maar de twee rozen hebben we gewoon gehouden en inmiddels staan ze op mijn bureau. Half vergaan en met geknakte steel … Als dat maar geen voorbode voor de verkiezingen is 😛