Majbrasor

Na de forsränning en de mösspåtagning is er nog maar één spektakel dat je echt niet mag missen tijdens de Valborg-viering in Uppsala. En dan heb ik het natuurlijk niet over de liters champagne die door de meeste studenten naar binnen worden gewerkt – al denken de meeste studenten hier daar vast anders over. Nee, bij Valborg horen natuurlijk ook de traditionele mei-vuren!

In een eerdere blog heb ik al geschreven waarom er op 30 april majbrasor ontstoken worden en dat deze vuren ook wel geassocieerd worden met de voorchristelijke Noordse mythologie en met Freyr en Freya. Als je dan toch in Uppsala bent (of daar gewoon woont) is er natuurlijk geen betere plek om naar een mei-vuur te gaan dan de grafheuvels en de (vermoedelijk) oude cultplaats van Freyr en Freya in Gamla Uppsala zelf.

Nog steeds goed gemutst met onze studentmössa op liet ik rond 19:00 het feestgedruis in het centrum van Uppsala achter en nam de bus naar Gamla Uppsala. Daar waren ze nog bezig met de laatste voorbereidingen. De gigantische berg met takken lag inmiddels wel klaar en was zeker een paar meter hoog. Iets verderop werd in het veld ook de vuurwerkshow klaargezet.

Om 19:00 was het nog erg rustig bij de kungshögarna

 

De stapel hout was inmiddels aardig hoog geworden

Het duurde niet lang voordat het begon te schemeren en rond half negen kwam de fakkeltocht al aanzetten. Een groep schoolkinderen mocht immers met grote fakkels de majbrasa aansteken, maar niet nadat ze een korte route hadden gelopen tussen de grafheuvels door. Toen zij uiteindelijk de takken aanstaken duurde niet lang voordat de hele stapel in brand stond en al snel waren er meters hoge vlammen! Op de achtergrond probeerde een groep mensen nog wat lente-liederen in te zetten, maar die werden al snel overstemd door het vele ge-ahhhh en ge-wauwww.

Hier zijn is de majbrasa net aangestoken

 

Al snel werden de vlammen metershoog

 

Een rode gloed verscheen over de grafheuvels van Gamla Uppsala

 

Hoe donkerder de lucht werd, des te indrukwekkender werd de majbrasa

 

Er was ook ontzettend veel volk op dit spektakel afgekomen

 

 

Toen het vuur ongeveer een uur aan het branden was, was het tijd voor een mooie vuurwerkshow:

Na afloop van de majbrasa in Gamla Uppsala werd ik nog uitgenodigd om mee te gaan naar een verdere viering van Valborg in een zaaltje in de buurt van de grafheuvels. Daar hadden ze een heerlijke nachtelijke fika en werd er gezellig muziek gespeeld. Behalve enkele bekende lente-liedjes, werd op den duur ook wat meer moderne muziek ingezet. En het blijkt maar weer eens dat er toch stiekem wel wat is gedaan met mijn aanbevelingen uit mijn vorige blogbericht… want er werd live ABBA gespeeld!

Uiteindelijk was het toch weer tijd om terug te keren naar mijn studentenkamer. Nu had ik eerder al de meeste vreemde verhalen gehoord over de Valborg-viering ’s nachts op Flogsta, maar omdat er een serieuze regenbui aan kwam leek het gewoon een rustige Valborg-nacht op Flogsta te worden. Nou ja, uiteindelijk moest er natuurlijk toch weer iets uitgespookt worden en besloten enkele gekken om het mei-vuur nog eens dunnetjes over te doen en twee auto’s in de fik te steken…

Die zal niet ver meer rijden…

 

… en dit is niet het nieuwe interieur van een Volvo.

Maar ondanks dat was het een fantastische Valborg! En ik kan dan ook iedereen aanraden om het volgend jaar in Uppsala te vieren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.