Kriskras door de stad

Eigenlijk is vandaag dan echt mijn eerste dagje Uppsala, want toen ik gister in de stad aankwam was de zon al lang onder en omdat het hostel dus echt op een steenworp afstand van het station ligt, zou ik überhaupt niet veel gezien hebben.

Nog niet alles van mijn registratie op de universiteit is helemaal rond, dus het regelen van de allerlaatste zaakjes staat vandaag op het programma. Een vrij essentieel onderdeel van ieders studentenbestaan is het studentnummer en de bijbehorende inlogcode waarmee ieder zich aanmeldt voor vakken, het rooster kan oproepen, toegang heeft tot het online lesmateriaal (studentportalen hier in Uppsala) en nog veel meer.

Vrij essentieel dus, maar in Uppsala krijg je deze inlogcode pas als je fysiek op de universiteit bent en ze kunnen verifiëren of jij daadwerkelijk bestaat. Onder het motto ‘ik ben in Uppsala, dus ik besta’ ging ik op zoek naar de student service in de binnenstad. Gelukkig stond op Google Maps duidelijk aangegeven waar die zich bevond. Een beetje aan de andere kant van het centrum, maar een wandelingetje van iets meer dan een kilometer kan nooit kwaad.

Botanische tuin

Aangekomen op de plaats van bestemming hing een plakkaat op de deur met een verhuisbericht: de student service was verplaatst naar de andere kant van het centrum. Gelukkig is Uppsala niet zo’n hele grote stad, of in ieder geval is het centrum niet zo heel groot, waardoor je zo aan de andere kant bent.

Het nieuwe gebouw van de student service is spiksplinternieuw met gekleurde, half-doorschijnende vlakken op de toegangsdeuren. Niet alleen voor mij, maar voor bijna iedereen die daar naar binnenging was het een hele toer uit te vinden wat nou daadwerkelijk de deuren waren en wat ramen. Maar ondanks deze wat vreemde toegang kan ik jullie met vreugd vermelden: ik besta dus daadwerkelijk!

En met mijn studentnummer en inlogcodes kan ik op studentportalen en het college voor morgen voorbereiden. Bij mijn vakregistratie is toch iets misgegaan, waardoor ik nog niet volledig als ‘studerende student’ geregistreerd sta en dus nog geen collegekaart krijg. Dat wordt deze week dus nog geen chocolademelk voor mij 🙁

Voor een bibliotheekpas moet je weer op een andere locatie zijn, namelijk een bibliotheek (oké, dat lag vrij voor de hand) en het leek mij wel gaaf om meteen naar de befaamde Carolina Rediviva te gaan om daar een beetje rond te kijken. Die bibliotheek lag niet ver van de locatie waar ik morgen college zou hebben, dus daar liepen we meteen maar even langs. Is de kans dat ik morgen verdwaal toch wat kleiner geworden.

Impressie van de wandeltocht

Alsof de vakantie nog niet afgelopen was, gelden er voor de bibliotheken deze week nog zomerroosters, waardoor ik alweer voor een dichte deur stond toen ik daar aankwam. Ook een bezoek aan een andere bibliotheek mocht niet baten, dus hier moeten we van de week nog even achteraan…

Hoewel het regelen van de ‘allerlaatste zaakjes’ vandaag dus niet helemaal gelukt is, heb ik wel een mooie wandeling door de stad kunnen maken. Eigenlijk ligt alles hier ontzettend dicht bij elkaar en is het opvallend groen voor de vierde stad van Zweden. En dan morgen mijn eerste college!

Het is hier groen