Kerstmarkt in het kasteel

Als ik nu uit het raam op mijn kamer naar buiten kijk, kan ik me amper voorstellen dat we weer een weekje dichterbij kerst zijn. De sneeuw van vorige week is inmiddels weggespoeld door de vele regen en de warme temperaturen (7 graden dus). Wat dat betreft zou je bijna denken dat we weer teruggaan naar de herfst… Maar dat idee verdwijnt net zo snel als sneeuw voor de zon (of de regen dus) als je hier een supermarkt binnen loopt. De ICA bij mij op de hoek staat inmiddels zo vol met pallets vol julmust dat het een nog groter doolhof is dan normaal. Ook aan de adventskalenders vol snoep, chocolade of zelfs drank (?!) is goed te zien dat de laatste maand van het jaar er weer aan zit te komen.

En in de weken na aanloop van kerst zijn er ook allerlei kerstmarkten in de stad. Vandaag was er een kerstmarkt in het Slot van Uppsala. Stiekem was ik niet alleen geïnteresseerd in de kerstmarkt maar ook in het kasteel. Ik had al gehoord dat het slot zelf niet heel bijzonder was, maar als er dan toch een mogelijkheid is, wil ik dat het liefst met eigen ogen zien.

Het slot is ongeveer even breed als de botanische tuin

Maar helaas moet ik de anderen gelijk geven… hoe indrukwekkend groot het er ook uit moge zien, aan de binnenkant leek het net een moderne flatgebouw. Dat wil zeggen, het gedeelte van het museum dat nu is ingericht als kunstmuseum. Want in de krochten van het Slot moeten nog de fundamenten liggen van Gustav Vasa’s kasteel uit de zestiende eeuw en die willen we natuurlijk zeker nog een keer gaan bekijken. Maar dan moeten we wachten tot de zomer, want buiten het toeristisch seizoen is het dicht.

Vandaag was alleen het kunstmuseum-gedeelte open voor de kerstmarkt. Kennelijk was deze kerstmarkt de enige in de regio vandaag want buiten stond al een enorm lange rij om naar binnen te komen. Daar werd allerlei handwerk verkocht, maar door de enorme drukte was het eigenlijk niet mogelijk in de buurt van de kraampjes te komen. Na een half uurtje hield ik het dan ook weer voor gezien. Volgend weekend is er waarschijnlijk weer een kerstmarkt en daar is het hopelijk iets minder druk.

De rij om naar binnen te gaan

Op de terugweg ben ik nog even door de botanische tuin gelopen die meteen achter het slot ligt. In de zomer was ik daar al eens doorheen gelopen, maar in de winter ziet het er vanzelfsprekend heel anders uit. Dat één van de vijvers nog bevroren was, bleek wel toen een hondje alvast dacht te oefenen voor de eerste editie van ‘Honden dansen op het ijs’. Het beestje had er de grootste lol in en gelukkig is hij ook heelhuids van de schaatsbaan afgekomen.

Zoals altijd nog even een paar fotootjes:

De weg naar het slot

 

Botanische tuin vanaf het slot …

 

… en het slot vanaf de botanische tuin

 

Dan nog even de schaatskunsten van het hondje: Rustig beginnen…

 

… dan een pirouette …

 

… en eindigen met een uitglijder! 12 points!