Forsränningen!

De dag is nog jong als ik om half tien ’s ochtends een plekje zoek langs de rivier de Fyrisån in het centrum van Uppsala. Want hoewel Valborg pas amper begonnen is, staat meteen één van de hoogtepunten van de dag om het programma: de traditionele forsränning!

Wat is de forsränning? Wel, men neme ongeveer 500 enthousiastelingen verdeeld over 120 teams. Geef deze teams een paar vierkante meter piepschuim en laat ze daar de meest mooie en originele bootjes van maken. Zet deze mensen vervolgens in het bootje en laat deze te water boven aan de stroming van de Fyrisån en laat ze vervolgens een paar honderd meter over deze rivier afleggen. En oh ja! Er zitten ook twee aardige watervalletjes / stroomversnellingen op dit stuk van de rivier! Spektakel gegarandeerd!

En er was spektakel! Want het was een geweldig gezicht om al deze bootjes over de rivier te zien gaan! Zeker op de plek waar ze over de twee stroomversnellingen moesten, want dat ging vaker fout dan goed. Daarna was het natuurlijk zaak om weer zo snel mogelijk op je bootje te klimmen in de hoop dat je als nog met je hele team over de finishlijn zou komen. Maar ook dat was heel wat teams niet gegund.

Om jullie een klein inzicht tegen in het spektakel heb ik een lijstje gemaakt met de allermooiste creaties!

Laten we beginnen met een filmpje van bij de eerste waterval. Daar was het zo druk dat het echt over koppen en schouders heen kijken was.

 

Bij de eerste waterval stond het zes rijen dik

 

Maar ook langs de kant was het ongelooflijk druk!

 

Een draak in de rivier!

 

En minions vind je tegenwoordig overal!

 

Ook het kasteel van Uppsala voer mee

 

Dory is gevonden! Al is ‘fortsätt simma’ natuurlijk niet het motto van vandaag!

 

Hoewel er een minuut tussen alle deelnemers zat, waren sommige bootjes wat sneller dan de andere…

 

Toen de gemeente trots meldde dat er bevers in de rivier zaten, bedoelden ze vast niet deze bevers 🙂

 

Sail like an Egyptian…

Ik stond ergens halverwege het parcours, dus bovenstaande bootjes hebben de eerste waterval al overleeft. Dat was zeker niet het geval bij alle bootjes:

Sommige bootjes waren nog wel heel maar kwamen op z’n kop bij ons langs

 

En dan was het zaak om zo snel mogelijk weer op die bootjes te klimmen

 

Maar soms was dat niet meer mogelijk en kwamen de bootjes in stukken langs

 

Iemand toevallig een cactus kwijt?

Een speciaal woordje moet er natuurlijk gewijdt worden aan het bootje van Postnord, de Scandinavische variant van PostNL. Iedereen die wel eens met Postnord te maken heeft gehad (oftewel iedereen die ooit een brief of een pakket heeft verstuurd in Zweden) weet dat het een behoorlijk rotzooitje is bij dat bedrijf. In de regel komt bijna alles te laat aan en pakketjes willen nog wel eens mysterieus verdwijnen. Tijdens de forsränning deed Postnord z’n best om te laten zien hoe dat komt…

Ongeveer een kwart van de bestelwagen van Postnord is nog heel na ongeveer een kwart van het parcours…

En om het nog een beetje te kunnen redden hebben ze de hulp nodig van een groepje Mexicanen:

 

En mocht je je nu afvragen waar alle brieven en pakketjes gebleven zijn? Die werden enkele tientallen bootjes later geleverd door een vikingboot… (dus mocht je ooit nog eens wachten op een pakketje van Postnord, denk dan aan deze foto’s 🙂 )

De post komt in Zweden tegenwoordig per vikingboot

De allermooiste creatie heb ik tot het eind bewaard, want mijn ultieme favoriet was de giraffe! De nek van de giraffe maakte het bootje ongeveer vier keer zo groot als alle andere bootjes en dat hoeft natuurljk geen probleem te zijn, behalve dat er in het parcours ook nog een vijftal bruggen waren waar de bootjes onder door moesten…

Daar komt de varende giraffe!

 

Bij iedere brug moest de nek van de giraffe ‘gestreken’ worden

 

En dan kon ie er net onder door

En net toen iedereen dacht dat de giraffe het ging halen, ging het bij de tweede stroomversnelling toch nog mis…

 

Dus… iemand nog op zoek naar een giraffenek?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.