Eerste colleges

Gisteren begon het collegejaar met een uitgebreid – zéér uitgebreid – introductiecollege waarin alle mogelijkheden voor de invulling van de master werden besproken en om dat even kort samen te vatten: dat zijn er echt héél veel. Voor de eerste periode ligt het programma gelukkig nagenoeg vast zodat er nog even de tijd is om alle opties rustig door te nemen.

Omdat ik gister in mijn zoektocht naar mijn studentnummer ook meteen even gekeken had waar ik de volgende dag college zou hebben, liep ik alsof ik al jaren in Uppsala studeer rechtstreeks op het juiste lokaal af. Maar hoe anders was dat vanochtend …

Het tweede introductiecollege waarin alle opties binnen de letterkunde-afdeling werden besproken (nog veel meer mogelijkheden dus) vond plaats in lokaal 6.0032. Van de lokaalnummering op andere universiteiten dacht ik uit dit nummer op te maken les te hebben in gebouw 6, op de begane grond in lokaal 32. Nou wist ik dat de begane grond in Zweden ook wel eens de eerste verdieping genoemd wordt, maar omdat er ook lokalen met een ‘k’ (van kelder) bestaan, leek me dat de 0 hier écht voor begane grond stond.

Maar niet dus …

Kennelijk bestaat er op de uni nog een soort tussenverdieping tussen de kelder en de begane grond en juist die verdieping wordt met een 0 aangegeven.

Gelukkig was ik niet de enige buitenlandse student die daar nog nooit van gehoord had, verdwaald door de gangen rondliep en nog maar net op tijd op het juiste lokaal werd gewezen. Maar omdat iedereen nog druk bezig was met koffie inschenken en kanelbullar uitzoeken, heeft niemand ons typische eerstejaars-avontuurtje opgemerkt.