Een nieuw bezoek aan Södra Råda-kyrka

Drie jaar terug bracht ik voor het eerst een bezoek aan de oude kerk van Södra Råda en destijds schreef ik deze tekst. Toen we dit jaar voorbij Gullspång reden, leek het me leuk om te kijken hoe ver ze waren gevorderd bij het reconstrueren van dit kerkje. Bij mijn eerste bezoek was ik al gewaarschuwd dat het wel eens heel lang zou kunnen duren voordat het kerkje weer klaar zou zijn.

Voor iedereen die mijn eerdere tekst niet gelezen heeft, zal ik de geschiedenis van de oude kerk van Södra Råda even kort samenvatten. Het houten kerkje was gebouwd in de veertiende eeuw. Tot 2001 was dit kerkje de best bewaarde houten kerk in Zweden en het werd geroemd om haar fantastische muurschilderingen. In 2001 sloeg het noodlot echter wel heel cru toe. Op televisie was een korte documentaire te zien geweest over dit kerkje en daarin werden zorgen geuit over de brandveiligheid. Een jonge man met psychische problemen reed niet veel later naar Södra Råda om daar – zonder dat er enige aanleiding voor was – het kerkje in brand te steken.

Maar helemaal verloren was het kerkje toch niet! Een groep dorpsbewoners en enkele academici besloten om het kerkje opnieuw leven in te blazen. Het kerkje zou van grond af aan opnieuw worden opgebouwd. Daarbij zou alleen gebruik gemaakt worden van oude werktuigen en technieken. Zaagmachines zouden dus niet gebruikt worden.

De werkplaats in de buitenlucht

Toen ik in 2015 mijn eerste bezoek bracht aan Södra Råda stond het frame van de kerk alweer overeind. Het was zelfs mogelijk om een kleine rondleiding te krijgen. Bovendien hingen er foto’s van de vroegere muurschilderingen ook weer op de muren. Langzaam begon het kerkje weer een beetje vorm te krijgen.

Nu in 2018 is er nog niet bijzonder veel progressie geboekt. Op het eerste gezicht lijkt er zelfs amper iets veranderd te zijn. Toch naderen de bouwers weer een belangrijke mijlpaal. Het dak zit er inmiddels al redelijk stevig op en het zal ook niet lang meer duren voordat deze fase afgesloten kan worden.

Er begint een dak te verschijnen

 

Dit is hoe later de ‘dakpannen’ op het dak bevestigd zullen worden

Helaas was er niemand van de bouwers aanwezig en was het kerkje dus gesloten. Daardoor heb ik niet kunnen zien hoever ze binnen al gevorderd zijn. Over een paar jaar kom ik zeker nog eens terug en hopelijk is het kerkje dan weer in volle glorie hersteld!

 

Ik stond dus voor een dichte deur – wel een mooie dichte deur 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.