Die helm past ons allemaal

Van het weekend was mijn zus dus overgekomen uit Nederland en hebben we een bezoek gebracht aan Stockholm. Na de wisseling van de wacht gezien te hebben voor het koninklijk paleis, liepen we de trappen af richting de kelder van het paleis. Vlakbij de hoofdingang van het paleis maar dan een verdieping lager zit de ingang naar het oudste museum van Stockholm: Livrustkammaren. 

En met recht heet dit museum het oudste museum van Stockholm. Al in 1628 besloot de Zweedse koning Gustav II Adolf dat de kleding die hij droeg tijdens de Tweede Pools-Zweedse Oorlog op de locatie van het huidige museum bewaard moest blijven zodat het tijden later nog bekeken kon worden.

Van tevoren hadden we eigenlijk geen idee wat we konden verwachten van dit museum. Maar het is zeker het bezoeken waard! In verschillende ruimtes waren de historische uitrustingen van verschillende Zweedse koningen uitgestald. En zelfs voor iemand die zelf niet meteen een vreugdedansje maakt als er iets van Gustav Vasa, Gustav Adolf of Karl XII te zien is (hoi Ineke) was het een indrukwekkend gezicht.

Dé helm van Gustav Vasa!

 

Vaandel van de Slag bij Lützen


Na het zien van verschillende wapenuitrustingen die het hele lichaam van de drager beschermde met kilo’s aan metalen, konden we ons niet voorstellen dat je daarmee daadwerkelijk een kon lopen, laat staan een potje kon vechten. Daarom besloten we de proef op de som te nemen en een helm te proberen. Met alleen een helm op ging het lopen prima en dat potje vechten hebben we maar even voor lief genomen.

Hoewel ik met die helm op niet bijzonder veel zag, was het verder best prima. Zo prima zelfs dat ik besloten heb voortaan als ‘koning Harmke I der mijn eigen studentenkamer te Uppsala’ door het leven te gaan. Koning van Zweden leek me immers nog net iets te hoog gegrepen. Maar je moet ergens beginnen 😛