De vliegende kerstboom

In Nederland beginnen we zo langzaamaan met het optuigen van de kerstboom zodra we Sinterklaas en de pietendiscussie weer terug hebben gestuurd naar Spanje, maar in de tussenliggende periode gebeurt niet zo veel bijzonders. In Zweden is dat net even anders. Eind november liggen de supermarkten vol met allerlei soorten adventskalenders die als warme broodjes over de toonbank gaan. Rond dezelfde tijd maakt bijna alle loopruimte in dezelfde supermarkten ruimte voor pallets met julmust. Vier weken voor kerst worden de adventskandelaars voor het kozijn gezet en iedere zondag mag er weer een lichtje aangestoken worden. Waarschijnlijk zijn veel Zweden inmiddels een beetje vergeten wat het idee van adventskaarsen zijn, want tot nu toe heb ik eigenlijk ze alleen maar gezien met alle kaarsjes brandend en dat al ruim twee weken voor kerst. Maar ach, met al die lampjes ziet het er al wel wat gezelliger uit.

De belangrijkste dag in de aanloop naar kerst is natuurlijk Sankta Lucia op 13 december. Vandaag dus, maar zoals al eerder geschreven hebben we dat zondag al een beetje gevierd. Al ligt er nog wel een lekkere lussekatt (een soort saffraanbroodje) op de kast die ik lekker ga oppeuzelen zodra ik klaar ben met deze blog.

Maar persoonlijk vind ik een andere pre-kerst-traditie veel leuker. Rond 13 december vliegt er namelijk een vliegende kerstboom boven heel Zweden. Voordat jullie nu denken dat ondergetekende iets te lang boven een pan glögg heeft gehangen, dat is niet het geval: er vliegt écht een kerstboom door de lucht. De kerstboom is de jaarlijkse groet aan het volk door de Zweedse luchtmacht, waarbij een vrij groot aantal straaljagers in kerstboom-formatie door Zweden vliegt. En dat vind ik echt ontzettend gaaf!

Dus stond ik vanmiddag met goede moed, m’n telefoon, m’n camera en m’n wasgoed (kon ik meteen doorlopen naar het washok) midden op straat naar de hemel te staren. De sneeuwvlokken die daarbij in mijn gezicht vielen, leken al te verraden dat het een onmogelijk verhaal ging worden. Er was te veel bewolking en op mijn telefoon zag ik dat een groot deel van de tocht afgeblazen werd. Als laatste stad zouden ze nog wel even Uppsala aan doen en dat vond ik wel vriendelijk. Stipt 14:31 begon de hemel te brullen vanjewelste, maar helaas was er niets te zien. Jammer, maar eigenlijk maakt dit het verhaal alleen maar indrukwekkender. Een betere titel voor deze blog zou daarom ook geweest zijn: de onzichtbare vliegende kerstboom! (En daar is dus echt geen pan glögg bij komen kijken :P).

Een foto van helemaal niets dus.

 

Voor de duidelijkheid: het plaatje boven dit blogbericht heb ik dus schaamteloos moeten stelen van de facebookpagina van Skaraborgs flygflottilj.