De speeltuin van Pelle Svanslös

Een paar dagen geleden postte ik een berichtje over de kat Pelle Svanslös. Daarin schreef ik dat er een speciaal huis gebouwd was voor Pelle dat vooral als speeltuin voor kinderen fungeert. Maar door mijn klasgenoten werd ik er al snel op gewezen dat de beschrijving ‘een huis voor Pelle’ een beetje summier was en dat ik nog maar eens een kijkje moest nemen bij die speeltuin. Nou ligt die speeltuin pal naast het universiteitsgebouw dus daarom kon ik het al snel weer een bezoekje brengen. En alle eerlijkheid gebiedt te zeggen: het is inderdaad niet alleen een simpel huisje. Ze hebben gewoon een heuse stad voor Pelle en zijn vriendjes nagebouwd!

De stad van Pelle Svanslös

Zo staat er een kattenschooltje, een kattenbakkerij, een kattenpolitiebureau en ook nog een hondenhok. Dat alles is gebouwd op de lengte van kleutertjes dus die kunnen klimmen en klauteren in Pelles huis of bakkertje spelen in de bakkerij. En als je nu een irritant broertje of zusje hebt kun je die ook nog eens opsluiten in het politiebureau. Wat sowieso ontzettend leuk is, is dat het er niet alleen van buiten heel leuk uitziet, maar dat ze ook aan het interieur gedacht hebben. Zo staat er een oventje en een gebaketalage in de bakkerij en heeft het schooltje z’n eigen klaslokaal – en dat alles op katten/kleuter- hoogte. Ik moet eerlijk toegeven dat mijn klasgenoten gelijk hadden, want dit is echt een van de leukste speeltuintjes die ik ooit gezien heb. Eerlijk gezegd vond ik het ook wel jammer dat ik inmiddels de lengte van een kleuter ontgroeid ben want anders was ik ook nog even een van de gebouwtjes in geklommen.

Pelle en z’n vrouw
De bakkerij

 

Het kerkje

 

Het politiebureau

 

En toen stond er ergens ineens een varken binnen?!

 

Brievenbus op kattenhoogte

 

Inrichting van het schooltje
‘Kattengebouw’?
De straat van Pelles huis uit de boeken
En je kon ook nog in een draaimolen met katten

 

Daarbij kreeg ik van mijn oma te horen dat ze zich zorgen maakte dat ik van mijn geloof gevallen was: ik had al twee blogberichten over katten geschreven! Maar ik kan iedereen gerust stellen! Ik ben nog steeds een hondenmens en heb in het dorpje ook een foto gemaakt met Taxen Max (de hond uit de verhalenreeks). De oplettende lezer en foto-bekijker ziet natuurlijk dat Taxen Max een oor mist, net zoals Pelle geen staart heeft. In de boeken worden Pelle en Taxen Max uiteindelijk grote vrienden, waarmee ze zowel de katten- als de hondenwereld choqueren. Maar zoals het een goed Zweeds kinderboek betaamt, leren deze boeken ons ook dat honden en katten best goede vriendjes kunnen worden. (En dan kijk je later naar de film Cats & Dogs over de geheime oorlog tussen katten en honden en dan weet je wel beter 😛 )

Het hondenhok was weliswaar leeg…

 

… maar bij de andere ingang heb ik ‘m gevonden

 

Taxen Max in zijn ‘natuurlijke habitat’

 

De selfie is overigens natuurlijk weer mislukt, dus daar moet ik nog een keer voor terug. En dan sluiten we uiteindelijk deze blog maar af met een wijsheid die ergens in Pelles dorp opgehangen is: