Bier en rode kool!

Inmiddels hebben we alweer vier weken in Uppsala achter de rug! En hoewel ik van tevoren nog wel even moest wennen aan het idee dat alle colleges echt helemaal in het Zweeds gegeven zouden worden, blijkt dat reuze mee te vallen.

Over het algemeen is alles prima te verstaan en te volgen en vormt slechts een klein groepje de uitzondering. Zo versta ik werkelijk geen klap van mensen die praten alsof ze de trein moeten halen die vijf minuten geleden al vertrokken is. Maar die mensen zijn gelukkig op één hand te tellen want over het algemeen doet iedereen het hier lekker rustig aan. Dan heb ik nog een medestudent uit Skåne (skallebank krijg ik van dat taaltje) en ook een Zweedse ganggenoot die bij nader inzien uit Finland bleek te komen (oeps!).

Maar aan dat rijtje kan sinds afgelopen zondag weer wat worden toegevoegd, namelijk het Stockholms mannenkoor.

Afgelopen zondag waren we immers in Stockholm en daar ontmoetten we een grote groep mannen gekleed in het zwart die in een gebouw met prima akoestiek hun zorgvuldig van te voren vastgestelde repertoire ten gehore brachten.

Zo vroom als je uit deze omschrijving zou kunnen opmaken was het echter allemaal niet, want het gezang vond niet plaats in een kerk maar in een voetbalstadion. Bovendien maakte een bijpassende zwarte bivakmuts ook onderdeel uit van hun outfit en ontstaken ze een waar inferno op de noord-tribune.

En wij waren erbij! En het was fantastisch!

 

Het was een heerlijke wedstrijd waarbij AIK tegenstander Elfsborg met 5-2 klop gaf (en dan hebben we het maar niet over de gemiste penalty en de slechtst ingeschoten rebound ooit gezien). Maar het mooist was toch de sfeer op de tribune. Bij opkomst van de elftallen was er een prachtige tifo en ik heb nog nooit zo veel rookbommen gezien als tijdens deze wedstrijd. De scheidsrechter heeft er zelfs de wedstrijd nog even om stilgelegd. En daarbij is het gedurende 90 minuten werkelijk geen tel stil geweest.

Maar daar ontstonden dan ook enkele Babylonische spraakverwarringen. Van veel liedjes was wel goed op te maken wat er bedoelt werd. Met “heeeeee hooooo” hadden we bijvoorbeeld weinig problemen en “Vi hatar Djurgården och Hammarby, men vi älskar AIK” liet ook niet veel aan de verbeelding over.

Het ging alleen mis bij de liedjes waarbij de tekst iets minder voor de hand lag. Maar om net zo goed hard mee te kunnen brullen hebben we de tekst iets aangepast. Zo hebben we een hoop gebrabbel en dan iets met AIK verbasterd tot: “Bier dat smaakt het best bij AIK”. En hoewel dat perfect in het metrum pastte, heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat het bier in de Friends Arena niet al te best is.

Maar ons pareltje is op ondersteund deuntje. Want luister zelf! Dit is duidelijk een loflied op bier en rode kool!