Bezoek uit Nederland!

Van het weekend was er weer bezoek uit Nederland. Lotte en Ellen kwam een weekend langs in Uppsala en wij hebben natuurlijk ook nog een bezoek gebracht aan Stockholm.

Vrijdagmiddag ontmoetten we elkaar op het station van Uppsala en daar bleek al meteen dat Lotte en Ellen vanuit Nederland niet alleen temperaturen van boven de 0 hadden meegenomen, maar ook een vrij snijdend koude wind. Gelukkig konden we na een kleine wandeling aanschuiven bij de fika van Upplands nation – waar ik zelf ook nog nooit geweest was dus het was even zoeken.

Hoewel ik zelf best ’s avonds uitgebreid Zweeds had willen koken, is de keuken bij ons op de gang daar helaas véél te klein voor. Zonde! Wat ik ben natuurlijk een vreselijk goede Swedish Chef… (lees: Zweedse balletjes opwarmen in de magnetron gaat me inmiddels steeds beter af :P). Maar gelukkig was daar de grote vriendelijke Blauwe Reus op het industrieterrein die precies op tijd hun jaarlijkse Julbord openden. Een beetje aan de vroege kant, maar we hadden toch maar mooi alvast genieten van een Zweeds kerstbuffet.

Ik ga hier natuurlijk niet uitgebreid het hele buffet recenseren – want die was gewoon heel goed – maar er moet toch een klein woordje gewijd worden aan de rode bietennuggets. Van alle lekkere dingen die ze in Zweden met rode bieten doen (rode bieten salade, rode bieten schijfjes, rode bieten blokjes (als je weer eens het verkeerde pot uit de schap hebt gehaald) en rode bieten soep) was dit toch wel het meest bizarre dat ik in tijden gezien. De nuggets bestonden uit rode bieten met wat paneermiddel en smaakten ook ongeveer alsof ik ze zelf bereid had. Dus die laten we de volgende keer even links liggen. Maar gelukkig hadden ze er natuurlijk ook hun befaamde gehaktballetjes en nog veel ander lekkers.

Dus even een klein ezelsbruggetje:

  • nuggets = kip (of althans dat hoop je dan) = McDonalds
  • balletjes = rund (of een bijzonder hinnikend rundersoort) = IKEA.
De beruchte rode biet nugget…

De volgende dag stond een bezoek aan Stockholm op de planning met o.a. een bezoek aan het Vasa-museet. Daar was ik eerder al met m’n zusje geweest, maar het was zeker geen straf om het museum een tweede keer te bezoeken, want dit is oprecht een van de mooiste musea waar ik ooit geweest ben. Eigenlijk verdient dat museum een eigen blogbericht, dus houd ik het voor nu maar even hierbij: mocht je naar Stockholm gaan voordat ik je heb kunnen overtuigen in mijn nog te schrijven blogbericht, bezoek dan zeker het Vasa-museet!

Al wandelend door Gamla Stan vonden we ook nog een heerlijk eettentje en ’s avonds hebben we ons tegoed gedaan met een echt vikingbiertje en een iets minder echte vikingcola!

Vikingbier

De zondag zochten we het avontuur iets minder ver van huis en zijn we door het natuurgebied dat achter de wijk ligt heen getrokken. Inmiddels was het ook zachtjes gaan sneeuwen zodat we nog wat mooie plaatjes konden schieten. Op de route zouden ook nog een paar geocaches moeten liggen, dus daar hebben we ook nog naar gezocht. Hoewel ik toch bijna wekelijks door dat gebied heen trek, stuitten we op een vlakte ook nog even op een skeppssättning, een typisch Scandinavisch (sorry voor die paar verdwaalden in Duitsland), stenen grafmonument in de vorm van een schip uit voornamelijk de Vikingtijd. Ik was al eerder wat bijzondere grafmonumenten tegen gekomen in dat gebied (daar moet ik ook maar eens een blog aan gaan wijden), maar gek genoeg had ik deze gemist.

Skeppssätning

Van het grafmonument aan de ene kant van de stad, trokken we ook nog even naar de graven van Gamla Uppsala (moet eigenlijk ook nog een blog over, heb het nog druk :P). Op de vrij steile helling van de grafheuvels heeft Ellen ook nog kennis kunnen maken met het feit dat grafheuvels na een paar avondjes vorst behalve erg glad,  ook heel hard zijn om op te landen. Maar gelukkig heeft niemand vervelende souvenirs overgehouden aan dat bezoek. Al zijn skilatten misschien geen slecht idee voor het volgende bezoek 😛

Julbord! (Oh help… voedselfoto’s…)

 

Kerst’biertje’

 

Joris en de draak in de Storkyrkan

 

Stortorget

 

Replica van het Vasa-schip

 

Ons iets minder typische Zweedse maaltijd

 

Zoek de cache… we hebben ‘m zelf niet gevonden 🙁

 

Al hebben we het wel geprobeerd

 

Vanaf Kung Björns hög